21.10.2016

Vernisajul expoziției „Arme albe şi de foc”


Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” vă invită luni 24 octombrie, ora 12 la vernisajul expoziţiei „Arme albe şi de foc”. Expoziţia este deschisă cu ocazia sărbătoririi Armatei Române şi cuprinde arme albe şi de foc din sec. XIX-XX.

Sărbătorirea Zilei Armatei în lume s-a instituit, în mod diferențiat, de la o țară la alta, după Primul Război Mondial cu scopul de a oferi societății civile posibilitatea evocării faptelor de arme sau evenimentelor hotărâtoare din viața fiecărei oștiri. De regulă, aceste zile au fost stabilite în corelație cu momentele semnificative din istoria modernă și contemporană a fiecărei țări în parte. În general, armatele din Occident nu au stabilită o dată anume ca sărbatoare a armatei. Excepție de la această regulă fac Franța, care își sărbătorește armata la 11 noiembrie (ziua armistițiului dintre Aliați și Germania - 11 noiembrie 1918), Italia, a cărei zi a armatei este la 4 noiembrie (data semnării armistițiului de la Villa Giusti - 4 noiembrie 1918) și România, care își sărbătorește Ziua Armatei la 25 octombrie.

Ziua de 25 octombrie a fost aleasă pentru a marca un moment simbolic în istoria poporului român, eliberarea de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină,  la data de 25 octombrie 1944.
Ziua este celebrată în onoarea militarilor români şi pentru evocarea faptelor de arme şi a evenimentelor cu semnificaţie majoră din istoria modernă şi contemporană a Armatei Române.

Din 1830, anul înfiinţării armatei române moderne, şi până la această dată, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Aflată în centrul atenției publice, mai ales după Războiul de Independență (1877-1878), Armata Română a participat anual la manifestările prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenită Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale, sărbătorită în 10 mai, de Ziua Regelui. În primii ani după sfârşitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ziua forțelor armate române a fost sărbatorita pe 2 octombrie.

Din anul 1959, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, data de 25 octombrie a fost stabilită ca Zi a Armatei Române pentru a aniversa eliberarea definitiva a teritoriului naţional temporar ocupat în urma Dictatului de la Viena.
În această zi, Militarii Diviziei a 9-a Infanterie eliberau Careiul, ultima localitate aflată sub ocupaţia hortistă şi astfel, întreg teritoriu de 43.492 km2, ocupat prin Dictatul de la Viena, era eliberat, refăcându-se în partea de Vest adevaratele hotare de stat ale României.
Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut, între 23 august şi 25 octombrie 1944, prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, din care au fost ucişi sau răniţi în lupte circa 58.000.

 În cursul ofensivei au fost eliberate 872 de localităţi între care 8 oraşe, iar în total, pe întreg teritoriul României, inamicul a înregistrat din partea trupelor române aproximativ 73.000 de victime.
A fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, încheiat la 10 februarie 1947.
Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

Dupa 23 august 1944, România a avut o contribuție substanțială la eforturile de război ale Națiunilor Unite. Armata română trebuia să contribuie la efortul de război al aliaților cu peste 12 divizii de infanterie, conform articolului 1 al Convenției de Armistițiu (semnată la 12/13 septembrie 1944), dar aceste forțe au crescut constant în pofida dificultăților întâmpinate în cooperarea militară romano-sovietică.
Ofensiva pentru eliberarea părții de nord-vest a României, începută la 9 octombrie 1944, a fost inclusă în operațiunea ofensivă „Debretin”, planificată și condusă de Înaltul Comandament Sovietic, obiectivele acesteia fiind atinse în data de 25 octombrie 1944 când au fost eliberate localitățile Carei și Satu Mare. Semnificația victoriei este dată de eliberarea teritoriului național ocupat temporar în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.

Deși victorioși pe câmpul de luptă, ostașii Armatei Române aveau să suporte consecințele unui proces de transformare bazat pe realitățile postbelice. Supraviețuitorii au fost mult timp ostracizați și marginalizați, în mod deosebit cei situați în afara granițelor României, pentru vina de a fi luptat pentru apărarea teritoriului național.
Astfel, la 25 octombrie, România sărbătorește Ziua Armatei ca simbol al păstrării independenței și suveranității naționale. Momentul este unul de evocare a faptelor de arme ale înaintașilor în locuri precum Posada, Rovine, Podul Înalt, Războieni, Călugăreni, Plevna, Smârdan, Mărăști, Mărășești sau Oituz.

Ziua Armatei este marcată prin evenimente organizate în toate marile garnizoane din ţară, în bazele din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români şi în ţările în care România are acreditați ataşaţi ai apărării sau are reprezentanţe militare.


Sunteți aşteptați cu drag!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu