21.10.2016

Cenaclu literar cu tinerii poeţi în prim plan



Joi, 20 octombrie 2016, sala Constantin Solomon  a Casei de Cultură a municipiului Tecuci, a găzduit o nouă şedinţă de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaş”.


De această dată, invitaţi pentru a lectura din creațiile lor, au fost două talentate eleve de la Colegiul „Spiru  Haret”, respectiv  Bianca Mădălina Partenie şi Ruxandra Voica. Din partea gazdelor, a Casei de cultură, au participat profesoarele Mariana Enache şi Nicoleta Chiscop.

Şedinţa a fost deschisă de prof. Constantin Oancă, preşedinte al cenaclului, membru al USR, acesta manifestându-şi bucuria că ne poate prezenta aceste două tinere talente.


Pentru început, am ascultat prezentarea ce şi-a făcut-o eleva Bianca Mădălina  Partenie, spunând printre altele că pentru ea este o foarte mare bucurie că se poate afla în mijlocul scriitorilor şi poeţilor tecuceni, aducând mulţumiri pentru sprijinul şi indicaţiile primite de la prof. Eleonora Stamate. Eleva a încheiat spunând că în prezent lucrează la o carte de poezie şi proză. În continuare, ne-a citit poeziile „Ne naştem poeţi şi murim călători”, „Sălbăticiţi, poeţii!” şi o poezie dedicată marelui Ştefan Petică, poet al spaţiului tecucean.

Trecând apoi la lectura unor materiale în proză, a lecturat pentru început lucrarea intitulată „Purtătorii de lumină” şi o impresionantă scrisoare adresată poetului Ştefan Petică.
A urmat apoi eleva Ruxandra Voica, exprimându-şi şi ea bucuria că este prezentă în acest cenaclu şi mândria că este prietenă şi colegă de clasa cu Bianca. Ea ne-a citit poeziile  „Coloane de mărgăritar”, „Călător” şi „Poezie fără titlu”.


Trecându-se la analiza lucrărilor, subsemnatul a intervenit arătând că a remarcat-o pe Bianca în urmă cu şase ani, când aceasta era elevă la şcoală „Gabriel Drăgan” din Nicoreşti, ea participând la Gala teatrului şcolar cu o emoţionantă lucrare în text şi interpretare proprie, oferindu-i atunci premiul din partea  ziarului Observator. În anii următori, a obţinut numai premiul I atât la Gala teatrului cât şi la concursurile de  poezie. Cuvinte de apreciere au venit şi din partea poetului Constantin Oancă, acesta spunând printre altele că în poezia ei se simte o prozatoare iar când citeşte proză o simte poetă.

Jurnalistul Tănase Dănăilă începe prin a ne spune că ambele eleve sunt foarte talentate iar la Bianca remarcă o mare imaginaţie şi foarte multă fantezie. Îi recomandă să nu se grăbească cu publicarea de carte, să mai studieze şi să citească multă poezie, încheind prin a spune că ea se simte mai bine în proză. Poetul Oancă ne vorbeşte și despre strânsă legătură dintre muzică şi poezie.

Prof. Eleonora Stamate, îndrumătoarea acestora, ne spune că ambele eleve muncesc mult, scriu şi mai ales citesc foarte mult. Cuvinte de laudă au venit şi din partea prof. scriitor Viorel Șerban, acesta considerându-le deja poete. Aprecieri au fost şi din partea pictorului poet Mircea Cojocaru.

Am mai remarcat prezenţa la cenaclu a poetului Vasile Sevastre Ghican, a scriitorului  Victor Aciocârlănoaiei cu soţia, a poetului prof. Săndel Stamate şi a poetului Dan Dumitrescu.


 Iancu Aizic



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu